Vol voor die gezellige binnenstad!

Nieuws

14 maart 2024

|

Door De Dordtse VVD

Dordt kán en moet nog veel gezelliger! Want als wij de deuren langsgaan, dan horen we jongeren en ouders klagen dat er in onze binnenstad, voornamelijk in de avond, niets te doen is. Al jaren strijden we om onze stad veel aantrekkelijker en gezelliger te maken, ook voor jongeren!

Daarom is onze wethouder Maarten Burggraaf met een ambitieus plan gekomen om vol voor die gezellige binnenstad te gaan. De plannen zijn nog verder aangescherpt door ons raadslid Rolin den Heijer. We trekken alles uit de kast om Dordrecht te laten bruisen, hieronder lees je wat er de komende tijd verandert! 

  • Bruisende horecagebieden.

Plekken waar veel horeca zit, worden voortaan horecaconcentratiegebieden genoemd. Daar kan je genieten van een hapje, drankje én dansje! In deze 13 gebieden, zoals het Scheffersplein, Blauwpoortsplein en de Visbrug, kun je lekker de Dordtse gezelligheid beleven. Het is voor bewoners vanaf nu duidelijk dat zij in een gebied wonen waar de horeca ook ‘s avonds en ‘s nachts bruist. Waar het écht gezellig is en we op terrasjes zitten!

Door een voorstel, samen met andere partijen, is het gelukt om de Dolhuisstraat en de Kalkhaven toe te voegen als horecagebied. Ook wordt Voorstraat Noord aangewezen als horecagebied, hoewel niet iedereen het daarmee eens was. Door een voorstel van Rolin den Heijer wordt over 2 jaar gekeken of daar ruimte komt voor meer horeca, ook in de avond en nacht. We maken deze keuzes om onze horeca en het nachtleven te beschermen en ruimte te geven om te groeien. Sterker nog, we willen uiteindelijk natuurlijk meer nachthoreca en dat kán nu dus ook! 

Verruiming op alle fronten.

Voor uitgaansgelegenheden in de horecaconcentratiegebieden is het nu mogelijk om vaker wat langer open te blijven dan normaal. Door een “verlaatje” aan te vragen, zoals in Rotterdam, kunnen ze hun openingstijd verlengen. Waardoor jij langer naar je favoriete feestje kan! De horecazaken kunnen nu per jaar 12 verlaatjes (dat waren er 4) aanvragen voor zo’n tof feestje in hun zaak. 

Er komt ook meer ruimte voor terrassen én de extra terrasruimte die tijdens de corona-periode werd toegestaan, die houden we er gewoon lekker in! We verwachten wel van de ondernemers dat hun terrassen er wat netter uit komen te zien, zodat we trots kunnen blijven op onze mooie historische binnenstad. 

We maken niet alleen extra terrassen mogelijk, maar geven ondernemers ook de kans om het voor hun zaak een stuk groener te maken. De gemeente zal daar aan meebetalen. Een goed voorbeeld is de vergroening van het stukje bij de Kunstkerk aan de Nieuwstraat, binnenkort ga je daar meer van zien!

Dordt blijft evenementenstad.

Vanaf nu is het voor ondernemers ook mogelijk om kleine evenementen op hun terras te organiseren. Op dit moment is er te weinig ruimte om al onze evenementen goed te kunnen organiseren. Dordt is een echte evenementenstad en dat moet zo blijven. Daarom trekken we extra geld uit om bijvoorbeeld Big Rivers en WantijLive te kunnen blijven organiseren. We gaan ook op zoek naar extra evenementenlocaties en er wordt gekeken of er een speciaal evenemententerrein kan komen, zodat er ook voor jongeren meer aanbod komt!

Overlast aanpakken.

We maken duidelijke keuzes. Binnen de horecaconcentratiegebieden zal het levendig en gezellig zijn, daarbuiten veel rustiger. In de binnenstad wonen natuurlijk veel mensen. Velen zijn er bewust gaan wonen voor de gezelligheid, anderen maken zich zorgen. 

Daarom wordt in alle gebieden een geluidsonderzoek gedaan, zodat er minder geluidsoverlast is. Ook worden er SUS-wachten aangesteld die ervoor zorgen dat de overlast beperkt blijft en bedrijven die zich niet aan de regels houden in het vizier komen, en aangepakt kunnen worden. In Dordt is het gezellig, maar we houden natuurlijk wel een beetje rekening met elkaar!

Mis je iets?

Je bent nu een beetje op de hoogte van wat er allemaal verandert. Mis je iets of wil je samen optrekken met de gezelligste club van Dordt? Neem vooral contact op met onze Rolin!