Afvaldumpers in het vizier

Nieuws

28 januari 2022

|

Door De Dordtse VVD

De Dordtse VVD wil dat iedereen in Dordrecht leeft in een schone, veilige, en groene woonomgeving. Dat geldt natuurlijk ook voor de bewoners van de Maasstraat op de Staart.

Extreem veel illegale afvaldumping bij ondergrondse afvalcontainers Maasstraat

Naast de ondergrondse afvalcontainers in de Maasstraat wordt extreem vaak illegaal afval gedumpt. Vrijwel dagelijks is het wel raak. De stapels afval op de stoep zien er niet alleen heel smerig en onverzorgd uit, er ontstaat op deze manier ook heel makkelijk zwerfvuil dat zich door de buurt, in het Wantij en in de natuur verspreidt. HVC is er weliswaar na een melding door bewoners vaak binnen enkele dagen bij om deze bijplaatsingen met een karretje op te ruimen, maar eigenlijk is dit dweilen met de kraan open. De echte oplossing is natuurlijk voorkomen dat het afval naast de container wordt gedumpt.

Dordtse VVD’er Alexander Kuhlmann: “Het is hoog tijd dat de gemeente stevig de strijd aangaat tegen afvaldumping. Wij willen daarom net als de bewoners dat er het hele jaar door veiligheidscamera’s staan naast de afvalcontainers in de Maasstraat.”

Bewoners willen veiligheidscamera bij ondergrondse afvalcontainers

Bewoners van de Maasstraat en omgeving willen graag een veiligheidscamera bij de ondergrondse containers. De petitie die zij hebben gestart is inmiddels al door meer dan 40 bewoners en omwonenden getekend.

Bewoners hebben al positieve ervaring met veiligheidscamera

Bewoners van de Maasstraat weten waar ze het over hebben. Ieder jaar staat er namelijk rond de jaarwisseling al een veiligheidscamera naast de ondergrondse afvalcontainer tegenover de kruising van de Maasstraat en de Waalstraat. Het verschil is enorm: waar het de rest van het jaar een bende is met extreem veel afvaldumping, is het tijdens die paar dagen met een veiligheidscamera brandschoon met nul afvaldumping naast de ondergrondse afvalcontainer.

Veiligheidscamera’s werken goed

Door dit enorme verschil is het geen wonder dat bewoners van de Maasstraat ook een veiligheidscamera naast de ondergrondse container willen in de overige 51 weken van het jaar. De Dordtse VVD steunt deze bewoners hierin. Veiligheidscamera’s zijn een bewezen effectief middel om afvaldumping te voorkomen bij de meest vervuilde ondergrondse afvalcontainers in onze stad. Het is daarbij niet nodig om de beelden continu live uit te kijken. Door slimme techniek toe te passen hoeven de beelden alleen te worden uitgekeken op de specifieke momenten dat er afval naast de container is gedumpt. Bovendien blijkt uit de praktijk in de Maasstraat dat alleen de aanwezigheid van de veiligheidscamera al een zeer sterk preventief effect heeft. In de dagen dat de veiligheidscamera naast de container stond was er geen enkele bijplaatsing.

Dordtse VVD wil veiligheidscamera het hele jaar inzetten in de Maasstraat

De Dordtse VVD wil met de bewoners dat het instrument veiligheidscamera het hele jaar door wordt toegepast in de Maasstraat om het extreem aantal afvaldumpingen effectief te bestrijden.