Vol voor de doorsnee Dordtenaar

Nieuws

21 juni 2024

|

Door De Dordtse VVD

Er breekt een spannende tijd aan. Het komende jaar moeten er moeilijke financiële keuzes gemaakt worden maar wel in de juiste volgorde. Onze fractievoorzitter Rolin den Heijer: ‘Wij behoren niet tot de groep partijen in deze raad die het prima vindt om eerst de lasten te laten oplopen en dan pas naar onszelf te kijken’. De zorgkosten lopen met miljoenen uit de pas de komende jaren, daar moeten we grip op krijgen. Het huishoudboekje van Dordrecht moet op orde worden gebracht.

‘Er gaat een hoop goed in Dordt. Maar als je hier iets van je leven wil maken, werken sommige dingen helaas in je nadeel’, vindt Den Heijer. Hij heeft namens de Dordtse VVD bij de behandeling van de perspectiefnota een aantal plannen ingediend om meer te doen voor de doorsnee Dordtenaar.

Jouw portemonnee. 

Veel Dordtenaren met een koophuis komen rond van een bescheiden salaris. Al deze gezinnen, leraren, politieagenten en startende ondernemers hebben door de gestegen kosten moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Voor hen is het een bittere pil dat ook de lokale belastingen de afgelopen jaren zijn gestegen. 

We maken ons hard voor al die doorsnee Dordtenaren. De grens aan wat we van hen financieel kunnen vragen is wat ons betreft bereikt. Daarom hebben we twee plannen ingediend om de lokale belasting  behapbaar te houden en de zorg betaalbaar te maken. Het is ons ook gelukt om de hondenbelasting op 0 euro te krijgen en we gaan ons er keihard voor inzetten om dit de komende jaren zo te houden.  

Je eigen betaalbare huis.
Sommige partijen noemen het megalomaan als je er alles aan wil doen om die broodnodige huizen te bouwen. Overal is woningnood. Daar iets aan doen is niet zonder risico’s, en toch doen we het. Voor al die Dordtenaren die op zoek zijn naar een eigen huisje. In Dordrecht wordt daarom harder gebouwd dan in de rest van Nederland. 

Bijna 50% van alle woningen worden de komende jaren in het sociale segment gebouwd. Huizen die hard nodig zijn, maar dat geldt ook zeker voor alle andere huizen die gebouwd moeten worden. Ook hier is de doorsnee Dordtenaar de dupe van. Die komt nauwelijks in aanmerking voor sociale huur en zoekt tevergeefs op Funda naar een eigen koophuis. Hun kans wordt alleen maar kleiner doordat de betaalbare koophuizen uit de bouwplannen worden weggestreept om de sociale huurwoningen te kunnen betalen. Er moeten meer koopwoningen gebouwd worden de komende jaren, ook om zo doorstroming op gang te brengen. 

Minder onnodige regels.
Het lijkt er inmiddels meer op dat een vleermuis meer rechten heeft dan een woningzoekende. Bij bouwplannen worden nu vleermuiskasten, faunapassages, stepping stones voor vlinders en materiaalpaspoorten opgedrongen. Vinden we het gek dat mensen buiten onze bubbel die wanhopig op zoek zijn naar een huis dit allemaal niet meer begrijpen? Deze extra eisen zorgen ervoor dat elk huis gemiddeld zo’n 7.000 euro duurder is om te bouwen. Hierdoor wordt de kans kleiner dat deze huizen er zullen komen, ze worden ook duurder voor de koper. We willen daarom dat er niet meer maar minder onnodige regels moeten komen. Alleen op die manier kunnen we betaalbaar bouwen de komende jaren. 

Jouw veiligheid.
Iedereen ergert zich groen en geel aan die knalpijpen, hardrijdende scooters en de rotzooi op straat. Ook zien we steeds meer geweldsmisdrijven, vernielingen en beschadigingen in onze stad. De veiligheid in de Dordtse straten moet beter. Door de inzet van de Dordtse VVD zijn er extra handhavers in dienst genomen en zijn er de afgelopen 5 jaar meer veiligheidscamera’s geplaatst op ongure plekken. Het afgelopen jaar zijn er opeens geen veiligheidscamera’s meer geplaatst. We krijgen klachten over het crimineel gedrag op het Beverwijcksplein, zien vechtpartijen in de binnenstad en overlast in Sterrenburg en Stadspolders. Om die reden blijft de Dordtse VVD zich hard maken voor meer (tijdelijke) camera’s op die ongure plekken en strikte handhaving. Het is een gemiste kans om dit effectieve middel niet in te zetten tegen overlast en criminaliteit.