Stop met gele zakken voor plastic afvalinzameling

Nieuws

2 augustus 2024

|

Door De Dordtse VVD

Plastic afvalinzameling met gele zakken zorgt voor veel zwerfafval. Daarom willen wij dat we stoppen met de gele zakken.

Onze Alexander Kuhlmann: “We roepen het college op om buurt voor buurt te stoppen met plastic afvalinzameling met gele zakken. Dit moet in goed overleg met bewoners. Overleg met omwonenden over de locaties voor ondergrondse plastic afvalcontainers en bovengrondse plasticafvalcontainers. En dwing niemand een oranje kliko op. Geef mensen met een tuin die echt geen oranje kliko willen een opt-out.

Plastic afvalinzameling met gele zakken zorgt voor veel zwerfafval. 

De gele zakken die in veel Dordtse wijken worden gebruikt bij de inzameling van plastic afval geven problemen. Bij stevige wind waaien de zakken weg (verergerd in sommige straten door een gebrek aan haken om ze op te hangen). De zakken worden makkelijk opengescheurd door vogels. Dit zorgt voor vervuilde straten met veel zwerfafval. Het gebeurt ook vaak dat zakken dagen te vroeg worden opgehangen, waardoor de kans op opengescheurde of weggewaaide zakken nog groter is. Te vroeg ophangen mag niet, maar in een klein appartement of bij kamerverhuur is het goed voor te stellen dat mensen zo snel mogelijk hun volle stinkende zak plastic afval kwijt willen, zeker bij warm weer.

Er zijn allang alternatieven voor de gele zakken, ook in Dordrecht.

In verschillende buurten en wijken van onze gemeente is al afscheid genomen van de gele zakken voor plastic afvalinzameling. Zo staat er een ondergrondse plastic afvalcontainer in de Cornelis de Wittstraat (tegenover supermarkt Dirk). Op het afvaleiland in de wijk Stadswerven staan meerdere bovengrondse plastic afvalcontainers. Ondergrondse of bovengrondse plastic afvalcontainers zijn een goed alternatief voor de gele zakken, ongeacht hoe groot of klein de huizen in de omgeving zijn. Een ander alternatief zijn oranje kliko’s die specifiek bij huizen met redelijke tuinen kunnen worden ingezet voor de plastic afvalinzameling. Oranje kliko’s hebben de gele zakken vervangen in de wijken Stadspolders en de Hoven, en sinds kort ook in de wijk Wilgenwende.

Alternarieven zijn niet perfect, maar beter dan het zwerfafval uit gele zakken.

We realiseren ons dat ook de alternatieven voor gele zakken minpunten hebben. Ondergrondse of bovengrondse plastic afvalcontainers nemen ruimte in op straat die ten koste kan gaan van parkeerruimte of groen. Een extra oranje kliko neemt (schaarse) ruimte in beslag in je tuin. Echter, het zwerfafval dat ontstaat door plastic afvalinzameling met gele zakken zorgt voor zulke vervuilde straten dat het in onze ogen onverantwoord is om tot in de eeuwigheid door te gaan met gele zakken als standaard inzamelingsmethode voor plastic afval in onze wijken.

Ga in overleg met bewoners en dwing niemand tot een extra kliko.

Wij willen dat de gele zakken stap voor stap, buurt voor buurt, worden uitgefaseerd in Dordrecht als standaard inzamelingsmethode voor plastic afval. Het is daarbij zaak om dit in goed overleg met bewoners te doen. Bij het selecteren van locaties voor ondergrondse of bovengrondse plastic afvalcontainers is het van belang om omwonenden hier vooraf over te informeren, en ruimte te geven voor het aandragen van alternatieve locaties door bewoners. Indien oranje kliko’s worden geïntroduceerd in een buurt, dan moet er de mogelijkheid zijn voor bewoners die echt geen oranje kliko willen om per adres te kiezen voor een ‘opt-out’. Bij de introductie van oranje kliko’s in Stadspolders konden bewoners per adres kiezen voor zo’n opt-out om gele zakken te blijven gebruiken in plaats van een oranje container. In de praktijk hebben van de duizenden adressen slechts enkele bewoners voor deze opt-out gekozen. Mocht in de toekomst het merendeel van de bewoners in een specifieke straat of buurt voor een opt-out kiezen, dan is het zinnig om in overleg met de bewoners van die straat of buurt te kijken naar het alternatief van ondergrondse of bovengrondse plastic afvalcontainers.