Meer ruimte zonnepanelen Binnenstad en 19-eeuwse schil

Nieuws

14 april 2023

|

Door De Dordtse VVD

De Dordtse VVD heeft samen met GroenLInks en het CDA een initiatiefvoorstel met meer mogelijkheden voor het plaatsen van zonnepanelen in de Binnenstad en 19-eeuwse schil ingediend.

Dat was nodig omdat we van veel Dordtenaren hoorden dat er te veel onduidelijkheid over de mogelijkheden en afwijzingen op het plaatsen van zonnepanelen was.
Het verlagen van je energierekening gaat het gemakkelijkste via het plaatsen van zonnepanelen. Ook het beginnen met verduurzamen van je woning begint daar meestal. Belangrijk dus dat dit gemakkelijk moet gaan.

Onze binnenstad en 19-eeuwse schil heeft vele monumenten en beschermde stadsgezichten. Wij vinden dat het belangrijk om dit te bewaren. Onze stad is uniek en dat moet zo blijven!

Door de verandering in ons klimaat is het een verandering van tijdperk

Door de klimaatverandering geven we naast prioriteit aan onze unieke stadskarakter, ook prioriteit aan verduurzaming van onze woningen. Als de woningen in de binnenstad en 19-eeuwse schil moeilijk kunnen verduurzamingen worden ze voor gewone Dordtenaren onbetaalbaar. Dat kan niet de bedoeling zijn. We willen een gezellige en levendige binnenstad, waar verschillende Dordtenaren kunnen wonen en genieten van onze stad.

De Dordtse VVD vindt het dan ook belangrijk dat de mogelijkheid voor zonnepanelen worden vereenvoudigd. Daar bovenop pleiten we voor een goed verduurzamingsperpectief voor alle woningen in de Binnenstad maar ook de 19-eeuwse schil . Beide gebieden hebben hun eigen kenmerken en dus een eigen benadering nodig.

De gemeente Dordrecht geeft aan dat er meer mogelijk is qua zonnepanelen dan op het eerste gezicht lijkt. Dat zijn mooie woorden. Gelukkig wil het college ook daden bij haar woorden voegen. Ze heeft toegezegd om een dakenkaart te maken waarop aangegeven staat waar zonnepanelen binnen de welstandsnota zijn toegestaan. Ook starten ze een communicatiecampagne richting de bewoners van de binnenstad en 19-eeuwse schil waarbij ze alle vragen, die er zijn willen beantwoorden.

Als deze extra informatie leidt tot extra zonnepanelen en een lagere energierekening hebben wij ons doel voor het initiatiefvoorstel behaald. Als dat niet gebeurt blijven we doorgaan met onze poging tot creëren versoepeling voor het plaatsen van zonnepanelen.

Benieuwd naar het voorstel? Lees het via de link hier onder!

Initiatiefvoorstel ‘Geen dag zonder zon’ CDA VVD GL 7-2-2023