Maak kennis met Marc Merx, de nieuwe wethouder voor de VVD

Nieuws

10 oktober 2022

|

Door De Dordtse VVD

Tekst: Anne-Marie Loran

Toen Marc Merx om praktische redenen in Dordrecht kwam wonen, vielen hij en zijn vrouw meteen voor de schoonheid van de stad. Nu, 28 jaar later, zet hij zich als wethouder in om Dordrecht nóg mooier te maken. “Leefbaarheid vind ik heel belangrijk.”

Marc (57) steekt meteen van wal: “Je moet fijn in een stad kunnen wonen, je veilig voelen en kunnen zijn wie je bent; of je nu hetero, homo, lesbisch, biseksueel of wat dan ook bent.” Leefbaarheid in de meest brede zin van het woord dus. “Dat gaat over zaken als veiligheid, overlast en afvalproblematiek.”

Mooie ambities
Marc werkte ooit met “ongelooflijk veel plezier” als politieagent, maar na vier jaar besloot hij in de avonduren te gaan studeren. Eerst aan de heao in Breda, daarna rechten in Rotterdam. “Ik werkte inmiddels bij het ministerie van Verkeer en Waterstaat in Den Haag, mijn vrouw werkte in Breda. Zo zijn we in Dordrecht terechtgekomen, want dat lag prachtig in het midden. Hier zijn ook onze zoons geboren.”
Naast zijn werk heeft de maatschappelijk betrokken Marc altijd andere dingen gedaan. “Omdat ik me graag verrijk met andere kennis en het leuk vind om mensen te ontmoeten met andere inzichten.” Zo was hij bestuursvoorzitter bij Bibelot en raadslid voor de VVD. Toen hij werd gevraagd om in 2017 opnieuw raadslid te worden, hoefde hij niet lang na te denken: “De partij had mooie ambities en we hadden een goed team.” Nu Marc in het college zit, kan hij die ambities nog meer waarmaken.

Sporten aan het Wantij
Sport is een van zijn speerpunten. “Sport helpt om fysiek en geestelijk goed door het leven te komen”, vertelt Marc die zelf elke week tennist, fietst en zwemt. “Bewegen wordt ook steeds belangrijker, want we worden steeds ouder en als je zo lang mogelijk zelfstandig wilt blijven wonen, is het zaak om fit te blijven. Bovendien helpt sport tegen eenzaamheid.” Marc vervolgt: “Voor jongeren is sport ontzettend belangrijk voor hun sociale ontwikkeling.”

Marc heeft als doel om Dordtenaren veel meer aan het bewegen te krijgen. “Als ik bijvoorbeeld langs het Wantij fiets, zie ik daar vaak mensen met elkaar sporten. Dat is geweldig! Dat soort mogelijkheden moeten we veel meer gaan bieden.” Daarnaast zouden sportaccommodaties meer moeten zijn dan alleen een voetbalvereniging of tennisclub. “Bijvoorbeeld een plek waar huiswerkbegeleiding of activiteiten voor jongeren en ouderen tegen eenzaamheid worden georganiseerd.” Enthousiast vervolgt hij: “Als die mensen zich daarna aanmelden als lid, is dat goud!”

Veelkoppig monster
Afval is een ander verhaal. “Dat is een veelkoppig monster”, vertelt Marc. “Van het afval dat mensen klakkeloos vanuit hun auto op een parkeerplaats gooien tot de etensresten en ander afval waardoor veel rattenoverlast ontstaat. En dan heb je ook nog het afval dat naast containers wordt gedumpt en de plastic-afvalzakken die de hele week aan lantaarnpalen hangen.
We zijn daarom druk bezig met een nieuw afvalplan, zodat voor iedereen duidelijk wordt wat de regels zijn.” Maar handhaving speelt ook een rol.
Marc vindt dat handhavers zichtbaar moeten zijn: “Ze moeten regelmatig door de wijken fietsen of lopen, zodat ze de bewoners leren kennen en weten wat er speelt in een wijk.” Een positieve ontwikkeling is dat handhavers binnenkort in dienst komen van de gemeente en niet meer via een externe partij worden ingehuurd. “Hierdoor krijgen de handhavers veel meer binding met de stad.”

Ook op het gebied van Personeel en Organisatie is Marc ambitieus: “Ik wil dat Dordrecht tot de top gaat behoren van gemeentes waar je graag voor wilt werken. Dat mensen zien dat ze zich hier verder kunnen ontwikkelen. Want Dordrecht, met daarbij de Drechtsteden, is écht een hele mooie gemeente!”