Doen wat nodig is: “75 euro korting op gemeentebelasting”

Nieuws

17 oktober 2022

|

Door De Dordtse VVD

We zien allemaal dat er veel aan de hand is in de wereld. Dat voelen we iedere dag. Toch zal fractievoorzitter Rolin den Heijer daar niet te lang bij stilstaan: “Je wil van ons niet horen wat er allemaal mis gaat, maar wat we eraan doen”. Makkelijke oplossingen zijn er volgens hem niet om de effecten van de inflatie en stijgende energiekosten het hoofd te bieden. “Tegelijkertijd zijn we het aan iedere Dordtenaar verplicht om als stad alles te doen wat we kunnen doen, om samen door deze moeilijke tijd heen te komen”.

Belangrijk voor jou. 

In de begroting besluit de gemeenteraad begin november wat de gemeente Dordrecht het komende jaar (en komende jaren) gaat doen. Natuurlijk doen we veel om de huidige omstandigheden het hoofd te bieden, maar we doen nog veel meer om Dordt echt beter te maken. Zie hieronder een aantal punten die belangrijk zijn voor jou:

  • Er komt 75 euro korting op je gemeentebelasting.
    Door de inflatie wordt helaas alles duurder, ook de lokale belasting. Of je nou koophuis hebt of huurt, deze korting geldt voor iedereen. Dat hebben we samen met andere partijen in de coalitie (GL, CU-SGP & CDA) besloten. De inflatiestijging van de OZB is 2 miljoen euro, wij geven 4,2 miljoen terug aan jou. Ook de middeninkomens hebben het namelijk lastig. Het komende jaar zullen we verdere stappen zetten om de gemeentebelasting structureel omlaag te brengen.

  • Voor de hondenbaasjes goed nieuws: de hondenbelasting gaat terug naar 0. Al sinds 2017 zetten we ons in om die oneerlijke belasting te stoppen. Eerst werd de belasting langzaam afgebouwd en nu gaat die helemaal naar 0. Dat betekent dat hondenbaasjes minimaal vijf tientjes in de portemonnee over houden. Er blijft overigens wel gewoon geïnvesteerd worden in hondenuitlaatplekken voor onze trouwe viervoeters.

  • We hebben een crisisfonds en dat vullen we aan tot 5 miljoen euro, zodat we bij uiterste noden bij kunnen springen. We reserveren nu alvast dit geld, zodat we wanneer dit nodig is het kunnen gebruiken als het Rijk later is of als de nood te hoog is als gevolg van de inflatie en energiekosten. Zo voorkomen we dat verenigingen of organisatoren onnodig in de problemen komen.

  • Er komt fors meer geld voor de veiligheid in jouw straat. Je hebt pas een leuk leven als je geen gezeik hebt voor de deur en gewoon veilig over straat kunt. Er komen daarom meer handhavers, een stevige aanpak van afvaldumpers en veiligheidscamera’s en preventief fouilleren waar nodig. Ook wordt hard gewerkt aan de zichtbaarheid van de handhavers en politie in alle wijken. Dat begint ook met fysieke bureaus waar je gewoon naar binnen kunt lopen. Met de komst van een politiepost aan de Vriesestraat is de eerste stap gezet.

Stadsstrand
We bouwen letterlijk verder aan onze toekomst. 4.000 huizen de komende 4 jaar om precies te zijn. Die bouwen we voor iedereen die er op dit moment gewoon niet meer tussen komt. Dat zijn niet alleen starters, maar ook ouderen en gezinnen. Onlangs zijn de eerste 8 sleutels in het mooie groene Amstelwijck overhandigd, nog zeker 800 te gaan. Een prachtige groene wijk. Maar we zijn er nog niet, we bouwen stug verder. Ook de komende jaren moeten we koers houden, zodat we ook in de toekomst voldoende huizen hebben. 

In Spoorzone komen 10.000 broodnodige huizen de komende jaren. Die huizen zijn niet alleen betaalbaar, ze staan ook echt op een topplek. Drie koprollen van onze binnenstad en naast het station. Aan het Wantij maken we een stadsstrand. Als het warm is, kun je daar met je vrienden of familie lekker zwemmen en uitdruppellen op de trappen. De Dordwijkzone wordt de groene long van de stad, waar kleine evenementjes georganiseerd worden, vriendengroepen sporten en je gezellig kunt wandelen.

Check de video en je ziet er meer over!

Doe je mee?
We doen wat nodig is om Dordt echt beter te maken. Het is daarom zo belangrijk om ons mooie Dordt niet alleen aan politici over te laten. Jouw hulp is hard nodig, doe je mee? Check onze socials en houd de site in de gaten. Meld je aan bij een van onze events of neem contact op met Harry Peters.