Bouwen, bouwen, bouwen (en doorstromen)

Nieuws

15 november 2021

|

Door De Dordtse VVD

De huidige problemen op de woonmarkt kenmerken zich niet alleen door torenhoge prijzen en overbieden, maar er is ook een veel te laag aantal woningen dat te koop komt. Doordat er te weinig woningen te koop staan, kunnen of durven mensen de stap naar een andere woning niet aan en blijven ze wonen waar ze nu wonen, ondanks dat ze eigenlijk andere wensen hebben. Met als gevolg dat hun huidige woning dus ook niet beschikbaar komt. “We moeten dan ook keihard aan de bak om te zorgen dat onze stadsgenoten goed kunnen wonen, en niet tot hun 30e thuis hoeven te blijven”, zegt raadslid Robin Noldus.

Doorstromen

Doorstroming klinkt altijd wat abstract, maar als je inzoomt op specifieke situaties, is dat juist heel persoonlijk. Noldus legt uit: “We bellen aan bij een voordeur van een woning op het Leerpark en treffen een gezin dat hun vorige woning heeft achtergelaten in Stadspolders. Als we daar aanbellen, treffen we een jong stel die de overstap heeft gemaakt vanuit hun appartement in Crabbehof. Een mooie stap, zeker als je plannen hebt voor het starten van een gezin! In het appartement in Crabbehof treffen we een starter, die vanuit zijn ouderlijk huis (eindelijk) een stap naar verdere zelfstandigheid kan maken! Één nieuwbouwwoning, 3 nieuwe kansen en stappen in het leven.”

Er moet dus worden gezorgd voor veel nieuwbouw. Dat zorgt er niet alleen voor dat de toekomstige bewoners daar hun droomwoning krijgen, hiermee wordt ook een heel spoor aan verhuisbewegingen in gang gezet. Meer beschikbare woningen tempert bovendien de verkoopprijzen. “Maar, naast bouwen, bouwen en bouwen, moeten we ook andere instrumenten inzetten”, vervolgt Noldus. “Wij zijn dan ook blij met de circa 800 woningen voor studenten en jongeren die worden gebouwd in onze stad. Broodnodige woningen, en een aanwinst voor een bruisend Dordrecht! Daarnaast spreken we veel ouderen die wel willen, maar eigenlijk niet kúnnen verhuizen. Daar zit een sleutelrol voor doorstroming op de woningmarkt en daar moeten we dan ook op inzetten.”

Als je goede voorbeelden kent, neem dan vooral contact met ons op!