Vlag als symbool van afkeur van terreur

Nieuws

10 oktober 2023

|

Door De Dordtse VVD

Onze magen draaiden er afgelopen weekend van om. Bij het zien van de afschuwelijke beelden van de Hamas-terroristen die in grote getale onschuldige burgers als vee afslachtten en als trofee door de straten heen sleurden.

Jonge mensen die kort daarvoor nog springlevend waren en gezellig samen een feestje vierden, werden met bruut en barbaars geweld van het leven en alle menselijke waardigheid beroofd. Voor de vele Israëlische burgers die momenteel gegijzeld worden dreigt een vreselijk lot.

Iedereen heeft kunnen zien dat in Dordrecht een versie van de vredesvlag is gehesen. Vooropgesteld, een oproep tot vrede is, zeker gezien de vele onschuldige slachtoffers van dit ingewikkelde conflict, een nobele boodschap. Het brute geweld moet stoppen. Aan beide kanten. We zijn bezorgd over hoe dit verder gaat de komende tijd.

Waar Dordtenaren niet op zitten te wachten, is dat haar vertegenwoordigers in de gemeenteraad bekvechtend over straat rollen over een vlag. Daar schiet niemand iets mee op en daaraan gaan wij geen bijdrage leveren. Waar iedereen wel recht op heeft, is om te weten hoe wij erin staan.

Onze woorden schieten tekort om aan te geven hoe walgelijk en barbaars we deze terroristische daden vinden. Geen enkele situatie rechtvaardigt deze daden van terreur. Ons medeleven, gedachten en gebeden gaan uit naar onze Dordtse Joodse gemeenschap en eenieder die hierdoor geraakt is. Dat burgers van een bevriende staat door dergelijke terreur worden getroffen, dat raakt ons diep.

Het was wat ons betreft gepaster geweest om een Israëlische vlag te hijsen in onze gemeente. Net zoals ons land doet. Het hijsen van de Israëlische vlag doet wat ons betreft niets af aan wat we als stad vinden van het leed dat zich nu voltrekt in de Gazastrook. Tegelijkertijd kunnen in onze ogen deze terroristische daden van Hamas, waar uitsluitend onschuldige burgers het doel waren, nooit onbeantwoord blijven en verdienen de burgers van een land dat dit overkomt onze steun.

Dit statement wordt ook gedragen door andere Dordtse partijen.