Minder geld kwijt aan je gemeentebelasting!

Nieuws

26 januari 2023

|

Door De Dordtse VVD

In deze tijd staan we als stad lokaal voor serieuze uitdagingen. Je kent ‘t riedeltje inmiddels wel. Stikstof, inflatie, krappe arbeidsmarkt en immigratie. En toch gaan we allemaal gewoon door. Ondertussen blijven de boodschappen nog steeds zo duur. En als dan straks bij iedereen de aanslag voor de gemeentebelasting op de mat valt, dan voelt dat natuurlijk niet fijn.

We leven in een stad waar Dordtenaren mét of zonder een huis moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Dan is het wrang dat andere gemeenten ervoor kiezen om de gemeentebelasting dit jaar fors omhoog te gooien. Waardoor, ondanks de immense miljardenpakketten van het Rijk, de koopkracht van mensen lokaal achteruit holt. Dat vind ik echt niet uit te leggen. We moeten juist ook lokaal kijken naar wat wel kunnen doen om dit tegen te gaan.

Wij gooien als Dordt die gemeentebelasting niet omhoog. Sterker nog, wij kiezen er samen met heel veel andere partijen in de raad voor om iedereen, of je nu koopt of huurt, 75 euro korting op de gemeentebelasting te geven. Die korting zul je terugzien op de aanslag van de afvalstoffenheffing. Dit bedrag leidt nu direct tot koopkrachtverbetering van hele normale Dordtenaren die, ondanks dat ze hard werken of zich inzetten voor de samenleving, gewoon moeite hebben om het eind van de maand te halen. Daarnaast is ook de hondenbelasting teruggeschroefd naar 0, ook dat scheelt weer vijf tientjes.

Door iedereen die 75 euro korting te geven op de gemeentebelasting, blijft er meer geld over om andere belangrijke van te betalen of ruimte hebben om een ander te helpen. Goed dat het onderzoek van het COELO het verschil tussen gemeentes laat zien. Het is onvoorstelbaar dat gemeentes in deze tijd ervoor kiezen om de gemeentebelasting voor huurders (3,2%) en mensen met een huis (6%) verder te laten stijgen. In steden als Amsterdam, Den Haag en Utrecht gaat het helemaal los, daar wordt de ozb met meer dan 20% verhoogd.

In Dordt doen we dit niet. We doen wat nodig is om onze stad en onze inwoners vooruit te helpen. En nemen maatregelen die daaraan bijdragen.

Rolin den Heijer
Fractievoorzitter Dordtse VVD