Dordtse VVD blij met actieplan Dordrecht Schoon

Nieuws

12 april 2023

|

Door De Dordtse VVD

Zwerfafval, bijplaatsingen, rattenplagen en andere afvalproblemen moeten worden aangepakt in onze stad. We zijn daarom blij dat de gemeente aan de slag gaat met het actieplan Dordrecht Schoon. Wethouder Marc Merx en zijn team hebben hard gewerkt aan dit actieplan dat vandaag met brede steun door de gemeenteraad is vastgesteld.

“Meten is weten”, legt Merx uit. “Om afvalproblemen goed aan te kunnen pakken moet inzichtelijk gemaakt worden waar het mis gaat en op welke manier.” Er wordt daarom bijvoorbeeld gewerkt aan een proef om met slimme techniek het zwerfafval in kaart te brengen. Een 360 graden camera maakt dan geblurde foto’s van de vervuilde omgeving, waar vervolgens een ‘heatmap’ uitkomt.

Ook wordt gestart met het gebruik van vulgraadsensoren in verzamelcontainers voor plastic en papier om te meten hoe vol ze zijn. In straten waar de containers snel vol raken, kan dan vaker geleegd worden. Nu is een veelgehoord argument om plastic zakken naast de container te plaatsen nog vaak dat hij vol of kapot is. Daar willen de gemeente en afvalbedrijf HVC graag vanaf.

De Dordtse VVD juicht deze stappen toe. Raadslid Alexander Kuhlmann: “Dit is precies waar we als Dordtse VVD al jarenlang voor pleiten: maak gebruik van slimme technieken om afvalproblemen met maatwerk per buurt aan te pakken. We vinden het ook belangrijk dat de basis op orde is: de containers en afvalbakken moeten op tijd worden geleegd, het moet makkelijker zijn om een afvalpas aan te vragen, en de regels moeten voor iedereen duidelijk zijn. Tegelijkertijd moeten we streng zijn voor degenen die de willens en wetens hun buurt vervuilen met afval. Zij verdienen een lik op stuk beleid.”

Wethouder Merx: “Dordrecht is een schone stad. Daar zorgen we als gemeente voor. Maar er is betrokkenheid nodig om dat ook zo te houden. Het merendeel van de bewoners houdt de stad netjes. Maar wie het voor de rest verpest moet ook niet gek opkijken als daar vanaf nu direct een boete op volgt.”