We maken allemaal weleens een foutje, toch? Niks mis mee. Maar mensen, wat zijn sommige historische Dordtse blunders moeilijk te verkroppen. Het oude postkantoor waar de sloopkogel doorheen ging, de parkeergarages onder de Spuihaven en het Statenplein die vanwege kruideniersgedrag nooit het levenslicht zagen en de prachtige gotische gevel die van ons stadhuis werd gestript en vervangen werd door de neoclassicistische kitsch die er nu opgeplakt zit. We mogen onze voorouders op z’n minst een strenge blik toewerpen voor dit onrecht.
Maar we zijn er nog niet. Want hoe Dordt een universiteit aan zijn neus voorbij heeft laten gaan, dat spant echt de kroon. Eeuwen geleden moest er worden bepaald of de universiteit in Leiden of Dordrecht zou gaan zetelen. Dordrecht was een machtige stad en had natuurlijk recht op een universiteit, ook vanwege de steun aan Willem van Oranje drie jaar eerder. En laten we eerlijk zijn. Als je onze historische binnenstad bekijkt, daar past toch een universiteit tussen? Er werd helaas in 1575 een deal gesloten, een regelrechte historische misser. Leiden kreeg de universiteit en Dordrecht tijdelijke lastenverlaging.
Deze geschiedenis hangt ons als een molensteen om de nek. En toch krabbelt Dordrecht de afgelopen jaren op. Steeds meer studenten volgen hun HBO-opleiding aan het Leerpark. Ook is het sinds kort mogelijk om specifieke universitaire opleidingen te volgen in Dordt. Maar we zijn er nog lang niet. De cijfers zijn niet best. Er wonen op ons eiland minder studenten dan in de andere steden om ons heen en het afgelopen jaar is het aantal nog eens met 5% gedaald. Geen leuk verhaal. Het betekent namelijk dat veel Dordtse studenten hier niet kunnen blijven en onze stad verlaten.
We doen er alles aan om het tij te keren. Zoals inderdaad de uitbreiding van het aantal HBO-opleidingen. De bouw van studentenwoningen en het toestaan van wonen boven winkels. Het geld dat we uittrekken voor een gezellige stad met grote festivals. Meer werkgelegenheid voor studenten die een bijbaan zoeken. En natuurlijk de verbetering van onze binnenstad met meer terrassen en de verruiming van de openingstijden.
De afgelopen gemeenteraad dienden we samen met andere partijen een voorstel in met als titel: “Dordt krijgt waar het recht op heeft:
een universiteit.” Tegenstanders zeiden dat Dordrecht nooit een universiteitsstad zal worden. Zolang we dit onszelf eeuwenlang wijs blijven maken, zal het inderdaad nooit gaan gebeuren. Het voorstel werd aangenomen. Tja, het kan verkeren. De universiteit lag 450 jaar geleden voor het grijpen. Nu noemen we dit maar een mooie eerste stap.