Herten en andere dieren moeten blijven in de Dordtse parken

Nieuws

1 juli 2024

|

Door De Dordtse VVD

Het scheelde afgelopen week niet veel of toekomst van de herten en andere dieren in de Dordtse parken kwam in gevaar. Gelukkig stak onze Alexander Kuhlmann daar een stokje voor, met hulp van BVD, VSP, CU-SGP, CDA, DENK, OOE, Forum en FvW. De herten en andere dieren kunnen daarom blijven!

De gemeenteraad sprak afgelopen week over het collegevoorstel voor een nieuw gemeentelijk dierenbeleid, met daarin flinke beleidsambities voor de dieren in parken, zoals de herten in Park Merwestein en de schapen en geiten in het Wantijpark. Het college van B&W wilde educatieve programma’s voor parkbezoekers laten ontwikkelen en dikke protocollen laten opstellen voor de parkmedewerkers die de dieren al jarenlang, dag in dag uit, bij weer en ontij, 365 dagen per jaar liefdevol verzorgen.

Aan die flinke beleidsambities van het college hing ook een prijskaartje: een kostenverhoging van structureel tienduizenden euro’s per jaar. Het college had hiervoor echter zelf geen geld gereserveerd in haar eigen begrotingsvoorstel (de kadernota). Een financiële keuze die we overigens begrijpen vanwege de moeilijke financiële tijden die er aan komen voor de gemeente.

Het riep bij ons natuurlijk wel de vraag op: wat gebeurt er als de gemeente -omdat er geen geld voor is gereserveerd- niet voldoet aan haar eigen hoge beleidsambities? Moeten de dieren weg als er even geen geld is voor educatieve programma’s en het schrijven van dikke protocollen? Het college zei bij monde van de verantwoordelijk wethouder stellig dat de herten en de andere dieren wat haar betreft weg moeten als we niet aan onze eigen bovenwettelijke ambities voldoen.

Dat is voor ons een onacceptabele uitkomst. De herten en de ander dieren in de parken moeten gewoon blijven.

De verzorging van onze herten en andere dieren loopt immers in de pas met die in hertenkampen en dierenweides in de rest van het land.

Nu is er op zichzelf niets mis met ambitie en het streven om wat extra’s te doen rondom de dieren in de parken, maar die ambitie mag in combinatie met geldgebrek niet leiden tot het verdwijnen van de herten en andere dieren uit de parken.

Om de dieren te behouden moesten de beleidsambities over de dieren in parken daarom uit het nieuwe dierenbeleid. Onze Alexander Kuhlmann schreef daarom een amendement (wijziging) op het nieuwe dierenbeleid dat hij namens de Dordtse VVD indiende samen met BVD, VSP, CU-SGP, CDA, DENK, OOE, Forum en FvW.

Ons amendement werd met een ruime meerderheid aangenomen door gemeenteraad. Er komen nu geen extra beleidsambities over de dieren in parken. De verzorging van de dieren wordt voortgezet zoals dat al jaren liefdevol gebeurt door de parkmedewerkers. De herten en andere dieren blijven daardoor behouden in de Dordtse parken!