Zorgwekkend jeugdgeweld, ook in Dordrecht!

Nieuws

14 mei 2025

|

Door De Dordtse VVD

Je hoeft maar even te scrollen op je mobiel of de tv aan te zetten, weer een steekpartij onder jongeren. Een 14-jarige steekt een leeftijdsgenoot neer. Weer een jongere overleden na een schietincident. Als commissielid van de Dordtse VVD, maar vooral als moeder van een tienerdochter, grijpen deze berichten me aan. Wat als het straks jouw kind is? Hoe veilig zijn onze kinderen eigenlijk nog op straat?

Zijn dit alleen incidenten uit grote steden, of speelt dit ook in Dordrecht? Om daar meer inzicht in te krijgen, heeft de Dordtse VVD op 21 maart 2025 schriftelijke vragen gesteld aan het college. De antwoorden zijn niet bepaald geruststellend.

In 2022 vonden er in Dordrecht 46 geweldsincidenten plaats waarbij minderjarigen betrokken waren. In 2024 is dat aantal opgelopen tot 95. Ook het aantal jongeren dat in Dordrecht woont en als verdachte geregistreerd is, verdubbelde bijna, van 48 naar 91. Een forse stijging.

Het college geeft aan verschillende maatregelen te nemen om jeugdgeweld tegen te gaan. Er gebeurt veel en dat is belangrijk. Maar de cijfers laten zien dat de zorgen nog lang niet voorbij zijn. De realiteit is dat het geweld onder jongeren ook in onze stad is toegenomen.

En dat raakt me. Want als moeder zie ik het steeds dichterbij komen.

Toen er laatst op de basisschool van mijn dochter een incident was waarbij een mes werd meegenomen naar school, was dat ineens geen nieuwsbericht meer, maar realiteit.

We mogen onze ogen niet sluiten. Het begint vaak klein, spijbelen, hangen op straat, kattenkwaad. Maar zoals in de beantwoording van onze vragen ook terecht wordt benoemd, de online wereld speelt een steeds grotere rol. Met eigen codes, groepsdruk en risico’s die wij als ouders soms niet eens in beeld hebben.

Als Dordtse VVD steunen we voorstellen zoals het verlengen van de aanwijzing van de veiligheidsrisicogebieden in Dordrecht. Want in wijken waar de veiligheid structureel onder druk staat, zijn stevige maatregelen soms nodig. Preventief fouilleren is ingrijpend, maar helpt om wapens van straat te halen en jongeren in beeld te krijgen voordat het te laat is.

Tegelijk moeten we blijven investeren in preventie, begeleiding en in het versterken van de verbinding met ouders. Als inwoner van Dordrecht en als ouder wil ik namelijk dat alle jongeren in onze stad gewoon veilig naar school kunnen fietsen, kunnen buitenspelen, zonder angst of gevaar. Daarom steunen we dit soort maatregelen. Niet omdat we willen controleren maar, omdat we willen beschermen. We willen dat jongeren veilig kunnen opgroeien in onze stad en daar blijven we ons voor inzetten.

Onze schriftelijke vragen en de beantwoording van het college zijn toegevoegd als PDF. Wij blijven als Dordtse VVD scherp op dit onderwerp.

Heb je ervaringen, vragen of zorgen? Neem contact op met Mailys.

Artikel 40 vragen Zorgwekkend jeugdgeweld: hoe staat Dordrecht ervoor?