Warmtenet, een betaalbaar alternatief?

Nieuws

5 januari 2022

|

Door De Dordtse VVD

Niet aangesloten zijn op het gas, maar wel een flinke prijsstijging voor je verwarming omdat de gasprijs stijgt. En deze stijging kan wel oplopen tot 67% in 2022. “Dit is niet uit te leggen”, aldus gemeenteraadslid Robin Noldus. De Dordtse huizen die zijn aangesloten op het warmtenet krijgen hiermee ook te maken. De Dordtse VVD stelde hierover vragen aan het College.

“Er zijn op dit moment zo’n 6.000 huizen die zijn aangesloten op het warmtenet in Dordrecht”, vertelt Noldus. “Heel mooi natuurlijk, dat zij op een duurzamere manier hun huis verwarmen. Maar voor de levering van warmte via het warmtenet is geen concurrentie en ook geen vrije keuze mogelijk voor de bewoners. De Dordtse huishoudens krijgen hun warmte geleverd via HVC. Het is dus feitelijk een monopolypositie waar ze zich in bevinden.” Om mensen te motiveren mee te doen met de energietransitie en zo het gebruik van fossiele brandstoffen te verminderen, is draagvlak van voorzieningen zoals het warmtenet van belang.

De prijs voor het leveren van warmte via het warmtenet is nu gekoppeld aan de gasprijs. Vermoedelijk wordt dit in 2023 aangepast, maar dat biedt voor nu geen oplossing. Het is voor de Dordtse VVD dan ook niet uit te leggen dat het tarief van warmte stijgt vanwege de stijgende gasprijs. “Huizen die op het warmtenet zijn aangesloten, hebben helemaal geen aansluiting op het gas”, geeft Noldus aan. “Daarbij vraagt een aansluiting op het warmtenet ook om flinke investeringen in de huizen en die zijn alleen terug te verdienen door lagere maandlasten. Wij doen dan ook echt een appèl om hier als gemeente samen in op te trekken en met HVC te komen tot een eerlijke en goede prijs, die ook past bij de positie die HVC in de markt heeft.” 

Lees hieronder de vragen die we hebben gesteld en het artikel dat AD De Dordtenaar heeft geplaatst.