Vrouwen moeten veilig over straat kunnen in Dordt

Nieuws

22 september 2021

|

Door De Dordtse VVD

Of je nu man of vrouw bent, homo of hetero, gelovig of ongelovig, je bent in ons land gelijkwaardig. Daar is generatie op generatie keihard voor geknokt, en dat moeten we doorgeven. Helaas is een gelijkwaardige behandeling niet voor iedereen vanzelfsprekend. Dat ervaren vrouwen die op straat regelmatig worden geïntimideerd, bedreigd en vernederd.

Het gaat bij straatintimidatie niet om een onschuldig complimentje maken. “Hey meisje, waar woon je?” “Lekkere tieten!” of “Hoeveel vraag je voor een uurtje?” Dit soort opmerkingen krijgen vrouwen op straat te horen. Ook in Dordrecht.

Het is extra intimiderend als de mannen die dit roepen achter je aan blijven lopen of je achtervolgen vanuit de auto. Dit is onacceptabel en moet stoppen.

Straatintimidatie leidt ertoe dat vrouwen in bepaalde stukken van onze stad niet alleen op straat durven en hun route en kleding uitkiezen op het vermijden van risico’s.

Dat meisjes en vrouwen op deze manier hun gedrag aanpassen is natuurlijk de omgekeerde wereld. Net zo goed als homo’s zich niet belemmerd zouden moeten voelen om hand in hand door onze stad te lopen. Niet de slachtoffers van straatintimidatie moeten hun gedrag aanpassen, maar de daders van straatintimidatie.

Als Dordtse VVD hebben we de gemeente opgeroepen om een campagne te starten zodat voor iedereen glashelder wordt dat straatintimidatie niet wordt geaccepteerd in Dordrecht. Wie het dan nog steeds niet snapt moet op zijn intimiderende gedrag worden aangesproken door politie en handhavers. Zo nodig met onorthodoxe middelen zoals lokagenten en cameratoezicht.   

Ook hebben we de gemeente gevraagd om de omvang en impact van straatintimidatie te onderzoeken in onze stad. De uitkomst van dit onderzoek wordt in december verwacht.  Ongetwijfeld zal dit aanleiding zijn voor politiek debat. Wordt vervolgd dus!