Stop vandalisme liften station Dordrecht!

Nieuws

6 juni 2022

|

Door De Dordtse VVD

Mensen die met hun kinderen of in een rolstoel naar de trein willen, moeten niet de dupe zijn van het vandalisme en wangedrag ander.

De liften op station Dordrecht zijn vaak defect door vandalisme. De Dordtse VVD wil dat dit vandalisme wordt teruggedrongen. Raadsleden Alexander Kuhlmann en Peter Kwaak hebben daarom het college opgeroepen om samen met NS en Prorail op te treden.

Deel van reizigers en bewoners is aangewezen op lift

De perrons kunnen alleen worden bereikt per trap of per lift. Hetzelfde geldt voor de verbindingsroute voor voetgangers door het station tussen het stadscentrum en Krispijn. Denk hierbij aan senioren die wonen in de Prinsemarij en de bewoners van de Weizigtweg. Wie niet gebruik kan maken van de trap heeft als enige alternatief de lift. Er is geen hellingbaan. Dit betekent dat reizigers en bewoners in een rolstoel, met een rollator of met kleine kinderen in een kinderwagen afhankelijk zijn van de liften op het station. En ook reizigers met zware koffers hebben veel belang bij normaal werkende liften.

Liften op station Dordrecht zijn te vaak defect: reizigers en bewoners de dupe  

De Dordtse VVD heeft klachten ontvangen van mede-Dordtenaren over de liften op station Dordrecht: deze zijn te vaak defect. Recent heeft ook AD De Dordtenaar verslag gedaan van de frequent defecte liften.[1] Reizigers met een rolstoel, een rollator of anderszins slecht ter been worden hierdoor enorm gehinderd bij het zelfstandig reizen met de trein. Bewoners die vanuit Krispijn en omliggende wijken naar het centrum willen lopen worden bij een kapotte stationslift geconfronteerd met een omweg van meer dan een kilometer.

Vandalisme vaak oorzaak defecte liften 

Volgens de NS zijn de defecte liften heel vaak het gevolg van vandalisme. Ook kampen NS en Prorail (eigenaar station) met leveringsproblemen van liftonderdelen. De liften zijn daardoor vaak en langdurig buiten gebruik. [2]

Voorkomen is beter dan genezen  

De Dordtse VVD vindt het onbestaanbaar dat ons station, een zeer centraal gelegen locatie in onze stad waar heel veel publiek komt, zo geteisterd wordt door vandalisme. Met een gecoördineerde aanpak van NS, Prorail en gemeente moet het volgens ons mogelijk zijn om dit vandalisme terug te dringen. Liften die niet worden gesloopt hoeven ook niet gerepareerd te worden.

Snel repareren   

Wanneer er desondanks toch een lift defect raakt, bijvoorbeeld door een technische storing, dan moet dit zo snel mogelijk worden gerepareerd. Het publieke belang door het aanzienlijke aantal reizigers van station Dordrecht is te groot om vertragingen te veroorloven bij de reparaties van de liften. Bovendien spelen de liften op station Dordrecht een belangrijke rol bij het verbinden van wijken aan beide kanten van het spoor.  

[1] https://www.ad.nl/dordrecht/nick-kan-door-zijn-rolstoel-niet-met-de-trein-die-rotliften-zijn-altijd-stuk~a5cf59ce/

[2] Kapotte liften op station Dordrecht eindelijk gemaakt (rtvdordrecht.nl)