Plastic huisvuil hoort niet over straat te zwerven!

Nieuws

25 november 2021

|

Door De Dordtse VVD

“Kies voor alternatieven wanneer bewoners af willen van plastic huisvuilinzameling met zakken”, begint commissielid Alexander Kuhlmann. “Huisvuil wil je natuurlijk op een nette manier kwijt kunnen. Er zijn echter wijken en buurten in onze stad waar je plastic huisvuil alleen in een speciale dunne plastic zak op straat mag hangen. Er zijn straten waar dat redelijk gaat, maar er zijn ook straten en buurten in Dordrecht waar deze methode veel problemen oplevert.”

Bijvoorbeeld bij het op straat hangen gaat het helaas vaak mis: in heel wat straten waar het plastic huisvuil met zakken wordt opgehaald, hangen geen of veel te weinig haken om de zakken aan op te hangen. Met als gevolg dat de weinige haken in die straten overvol zijn of -als er helemaal niets is om aan op te hangen- de zakken op de straat liggen. Omdat zo’n zak met alleen plastic huisvuil een laag gewicht heeft, waaien zakken bij een beetje wind door de hele buurt. Ook gebeurt het dat meeuwen en andere vogels de dunne zakken openprikken om de laatste etensresten tussen het plastic afval te pikken, met een enorme ravage tot gevolg. In sommige straten worden deze problemen nog eens verergerd wanneer er mensen zijn die zakken te vroeg buiten hangen of zetten, waardoor zo’n zak dagenlang op straat staat.

Voorbeeld uit Dordtse wijken

Bewoners in Wilgenwende en Staart-West West (het blok Merwedestraat-Maasstraat-Markstraat) hebben daarom Kuhlmann laten weten dat zij af willen van de inzameling met plasticzakken en in plaats daarvan (ondergrondse) verzamelcontainers willen voor plastic huisvuil. Op die manier kan het plastic huisvuil niet gaan zwerven over straat, ben je er meteen vanaf en neemt het ook thuis geen ruimte in, belangrijk voor mensen met een kleine of geen tuin tuin.

“We luisteren graag naar onze mede-Dordtenaren en daarom pleit ik samen met gemeenteraadslid Robin Noldus namens de Dordtse VVD voor het inzetten van (ondergrondse) verzamelcontainers voor plastic huisvuil in Wilgenwende en Staart-West West. De bewoners in deze wijken zijn er klaar voor om afscheid te nemen van de zakken. Bovendien kunnen we ervan leren, en vervolgens ook werken aan het vervangen van de plasticzakken in andere Dordtse wijken en buurten wanneer bewoners daar om vragen. Ons Dordrecht verdient immers schone straten!”, sluit Kuhlmann af.