Lawaaiflitsers tegen herriebakken

Nieuws

20 december 2021

|

Door De Dordtse VVD

Veel stadgenoten worden regelmatig opgeschrikt door weggebruikers die asociaal veel herrie maken met hun motor, quad, brommer of ander motorvoertuig in onze stad. Deze types overschrijden de geluidsnorm van hun motor, quad, brommer of auto. Ze vinden het nodig om keihard en onnodig gas te geven op allerlei verschillende locaties in onze stad, waaronder de Noordendijk tussen het Energiehuis en Kromhout, de Krispijntunnel, de Eulerlaan, de Thorbeckeweg, de Baanhoekweg, de Provincialeweg, het Scheffersplein, de Dubbeldamseweg Noord, de Oranjelaan, de Reeweg Oost, de S.M. Hugo van Gijnweg, de Twintighoevenweg, de Copernicusweg en de Leeuwstraat.

Ons commissielid Alexander Kuhlmann heeft voorgesteld dat er lawaaiflitsers komen in Dordrecht en wist andere partijen in gemeenteraad te overtuigen waardoor er een ruime meerderheid is voor invoer van lawaaiflitsers zodra er mee kan worden gehandhaafd. “Een mooi succes waar we blij mee zijn voor alle mede-Dordtenaren die worden opgeschrikt door enorm motor-kabaal”, zegt een tevreden Kuhlmann.

“Op het moment is de pakkans helaas zeer laag”, vervolgt Kuhlmann. “Binnen de hele politie-eenheid Rotterdam-Dordrecht (een gebied met 1,75 miljoen inwoners uitgestrekt van Lansingerland tot Goeree-Overflakkee en van Hoek van Holland tot Molenlanden) is maar één verkeershandhavingsteam uitgerust met een geluidsmeter. De inzet van lawaaiflitsers is een kansrijke methode om paal en perk te stellen aan illegale geluidsoverlast van motors, quads, brommers en auto’s. Met lawaaiflitsers worden beeldopnames gemaakt van verdachte voertuigen en wordt tegelijk met microfoons het geluidsniveau gemeten.”

In Rotterdam, Amsterdam en enkele andere steden wordt momenteel geëxperimenteerd met lawaaiflitsers. De ontwikkeling van lawaaiflitsers is al vergevorderd met een nauwkeurigheid van 95%. Het moment dat de apparatuur nauwkeurig genoeg is om het op te nemen als wettelijk handhavingsmiddel lijkt steeds dichterbij te komen. Door de aangenomen motie van de Dordtse VVD voor lawaaiflitsers staat Dordrecht nu in de startblokken om ze in te voeren zodra de wet is aangepast en er mee gehandhaafd kan worden. Kuhlmann sluit af: “En tot er daadwerkelijk lawaaiflitsers zijn geïnstalleerd in Dordrecht wil de Dordtse VVD dat de politie of handhavers vaker controleren. Met onaangekondigde acties moeten verdachte voertuigen staande worden houden en dan op de voorgeschreven manier het geluid meten met een decibelmeter.”