De gebeten hond

Nieuws

26 januari 2022

|

Door De Dordtse VVD

Je zal in Dordrecht maar een hond hebben. Je mag fors belasting betalen, maar wat krijg je ervoor terug? Nou, niet zo heel veel; een veldje van het formaat van een postzegel. Als je al in het buitengebied wil wandelen, krijg je de boa’s van Staatsbosbeheer achter je aan en word je met een dikke boete naar een gebied gestuurd waar je hond onder de distels weer uitkomt. Als enkele mensen dan klagen over geluidsoverlast van honden op een hondenuitlaatveld, dan weet de gemeente niet hoe snel het veldje moet worden verplaatst en fors moet worden verkleind. Fractievoorzitter Marc Merx vindt het tijd om dit beleid eens grondig tegen het licht te houden.

Weinig tolerantie

De tolerantie neemt in onze maatschappij fors af. Natuurlijk hoor je honden die op een uitlaatveld samen ravotten, spelen en dus geluid maken. Zo hoor je ook kinderen op de speelplaats van een school of voetballers als je in de buurt van een voetbalvereniging woont. Wat dacht je als je lekker in het centrum van de stad woont en je krijgt een restaurant naast je? Dan accepteer je natuurlijk geen geluid van de mensen op het terras.

Dit zijn geen fictieve voorbeelden. Op de Salvia klagen mensen over geblaf van honden, OMC is weg omdat een paar bewoners last hadden van voetbalgeluid, we krijgen klachten over geluid van een kinderopvang en Bluebirds in the Backyard aan de Wijnstaart mag niets op het terras. Ik kan zo nog even doorgaan. Maar het typische is, dat als deze voorzieningen er al waren voordat veel van de klagers er kwamen wonen. En in de meeste gevallen trekken de klagers aan het langste eind. Maar met elkaar in gesprek gaan en proberen begrip voor elkaar te krijgen en samen eruit zien te komen, is er niet meer bij.

Overlast door hondenuitlaatservice en hondenoppas

Natuurlijk is het zo dat aanhoudend geblaf van één of meerdere honden irritaties opwekt. Het is ook niet per se nodig; een beetje baas voedt de hond op, corrigeert het gedrag en dat is vaak voldoende. Het is daarom ook niet het geblaf dat het meest irriteert, maar vooral het feit dat sommige baasjes het laten voortduren. Er zijn ook hondenuitlaatservices (HUS-sen) en hondenoppassen die vele honden tegelijk uitlaten. Heel goed dat die diensten er zijn, want dit is absoluut beter dan dat eigenaren de honden thuis een uurtje of 10 de ontlasting laten ophouden. Bovendien is het ook heel goed voor de socialisatie van de hond. Maar ja, dan is er wel een grotere kans op geblaf, en dus als zodanig ervaren overlast.

En het is daar dat volgens de wethouder het probleem schuilt: de HUS-en en hondenoppassen veroorzaken overlast en dus moeten die maar naar het buitengebied. Want de hondenuitlaatvelden in de wijk zijn er voor de wijkbewoners en niet voor commerciële HUS-sen en hondenoppassen. Staatsbosbeheer, die zo ongeveer het hele buitengebied in beheer heeft, ziet liever helemaal geen honden. Want die verjagen en verstoren de beestjes en trappen de bloemetjes plat. Ook de wandelaars en ruiters zonder hond zouden zich eraan storen. Maar Staatsbosbeheer maakt graag een uitzondering voor ca. 4 HUS-sen. Die kunnen tegen betaling van 600 of 800 euro per jaar een vergunning krijgen. Een soort belasting die de gemeente ook heft; een verdienmodel. En wie betaalt die 600 of 800 euro? U raadt het al, uiteindelijk het baasje van de hond.

Hondenbeleid moet op de schop

Het hondenbeleid moet eens goed op de schop. Er zijn namelijk nog meer hondenuitlaatvelden in de nabijheid van huizen. Wat als daar de bewoners gaan klagen? Dan houden we geen hondenuitlaatveld meer over. En honden zijn nu juist heel goed voor de mens; de eenzame mens heeft een beest om voor te zorgen, komt regelmatig buiten en spreekt vele andere hondenbezitters. Hét recept tegen eenzaamheid!

Maar wat voor eisen stellen we aan een hondenveld? Hoe groot moet het zijn? Welke minimale afstand tot woningen moet het hebben? Welke gedragsregels moeten er gelden? En wat doen we met die commerciële HOS-sen en hondenoppassen? Die laatste groepen maken gebruik van publieke voorzieningen, maar dat doen de busjes van ENECO en andere grote bedrijven ook. Die bezetten vele parkeerplaatsen in onze toch als overbelaste wijken.

Ook is de vraag waarom een hondenbezitter wel belasting moet betalen en bijvoorbeeld een paardenbezitter of katteneigenaar niet. Maar daar waren wij bij de Dordtse VVD al uit; de hondenbelasting moet weg. Reden genoeg om het hondenbeleid eens goed tegen het licht te houden.