Stop straatintimidatie

Nieuws

2 maart 2022

|

Door De Dordtse VVD

Veiligheid is het fundament voor een prettig leven in onze stad. Wie zich niet veilig voelt op straat heeft daar op allerlei manieren last van.

Veiligheid is een topprioriteit voor de Dordtse VVD en daarom hebben we het probleem van straatintimidatie in onze stad in augustus 2020 op politieke agenda gezet met onze vragen aan het college en de oproep voor een steviger aanpak.

Het gaat bij straatintimidatie niet om een onschuldig complimentje maken. “Hey meisje, waar woon je?” “Lekkere tieten!” of “Hoeveel vraag je voor een uurtje?” Dit soort opmerkingen krijgen vrouwen op straat te horen. Ook in Dordrecht.

Het is extra intimiderend als de mannen die dit roepen achter je aan blijven lopen of je achtervolgen vanuit de auto. Dit is onacceptabel en moet stoppen.

Straatintimidatie leidt ertoe dat vrouwen in bepaalde stukken van onze stad niet alleen op straat durven en hun route en kleding uitkiezen op het vermijden van risico’s.

Hoewel we in 2020 nog wel twijfelende reacties kregen “Is er wel een probleem met straatintimidatie in onze gemoedelijke stad?” is commissielid Alexander Kuhlmann blij dat hij heeft doorgezet. Uit het recente onderzoeksrapport van het OnderzoeksCentrum Drechtsteden (OCD) blijkt dat straatintimidatie helaas een ernstig probleem is in onze stad, vooral voor jonge vrouwen. Twee derde van de jonge vrouwen in Dordrecht heeft in de afgelopen 12 maanden te maken gehad met straatintimidatie.

Deze bedroevende cijfers komen ook overeen met de uitkomsten van het landelijke onderzoek dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) een maand geleden presenteerde: twee op de drie vrouwen en meisjes in de leeftijd van 12 tot 25 jaar zijn in het afgelopen jaar lastiggevallen op straat.

De reactie van het college van oktober 2020 op onze oproep vonden we eerlijk gezegd wat slap. Gelukkig geldt ook hier de aanhouder wint en ligt er inmiddels een Plan van Aanpak tegen straatintimidatie met een aantal goede elementen:

– Preventie (het is ongelofelijk belangrijk om er op school en op de sportclub vroeg bij te zijn)

– Publiekscampagne (iedereen moet het weten: straat intimidatie is niet normaal en iedereen moet normaal over straat kunnen)

– Aandacht voor slachtoffers (naast zaken als slachtofferhulp is belangrijk dat er een gebruiksvriendelijke app komt waarin straatintimidatie kan worden gemeld en data kan worden verzameld.)

De Dordtse VVD is er blij mee dat er over deze onderdelen concrete plannen zitten in het gemeentelijke Plan van Aanpak tegen Straatintimidatie.

Er is echter een essentieel onderdeel dat er veel te bekaaid vanaf kwam in het gemeentelijke plan: de aanpak van daders.

Het is een trap na tegen al die Dordtse vrouwen en meisjes die worden geconfronteerd met straatintimidatie als we geen serieus werk maken van de aanpak van daders.

Nu moet erbij worden gezegd dat het aanpakken van daders van straatintimidatie niet makkelijk is. De daders zijn doorgaans geen bekenden van de slachtoffers. En veel vormen van straatintimidatie zijn op het moment niet eens strafbaar. Gelukkig werkt VVD’er Ingrid Michon er in de Tweede Kamer aan om dat te veranderen, maar dit soort wetgevingstrajecten zijn taai en duren lang.

Maar dat de aanpak van daders moeilijk is betekent natuurlijk niet dat we als gemeente maar bij de pakken neer moeten gaan zitten terwijl twee derde van de jonge vrouwen in onze stad door straatintimidatie wordt geteisterd. In tegendeel!

We moeten alles op alles zetten en creatieve en innovatieve manieren verzinnen om daders van straatintimidatie aan te pakken.

Wat ons betreft zetten we undercover agentes of undercover handhaafsters in om daders te kunnen pakken of tenminste stevig aan te spreken op hun gedrag. En intensiveren we het toezicht op plekken waar veel straatintimidatie voorkomt, zo nodig met extra veiligheidscamera’s.

Zonder een serieuze aanpak van daders met concrete maatregelen is de aanpak van straatintimidatie in onze gemeente niet compleet en blijft het dweilen met de kraan open. Wij verwachten daarom van het college dat ze haar Plan van Aanpak of het Integraal Veiligheidsplan aanvult met een stevige en concrete maatregelen tegen daders van straatintimidatie.