Energietransitie in een geopolitieke omgeving

Nieuws

2 maart 2022

|

Door De Dordtse VVD

Met afkeuring en verdriet neemt ons raadslid Robin Noldus met vele anderen mensen in Nederland en Europa kennis van de situatie in Oekraïne. “Verschrikkelijk om te zien dat internationaal recht zo grof wordt geschonden en mensen worden aangevallen”, zegt Noldus aangeslagen. 


Het afkondigen van sancties is een stap maar daar zit nog te weinig vaart in, vindt Noldus. “Dit is vooral ingegeven door de (te) grote afhankelijkheid van Rusland voor olie en gas”, legt Noldus uit. Om het dichter bij huis te bezien, is het zo dat de inflatie en gasprijzen voor de inval al erg hoog waren. Dit zal nog flink verder stijgen is de verwachting.


De afgelopen vier jaar heeft Noldus in de gemeenteraad meerdere malen het debat gevoerd over de energietransitie en de opgave om los te komen van het aardgas. In de debatten heeft hij ook vaak aangegeven dat om geopolitieke redenen het los komen van het (overwegend Russische) aardgas een belangrijke overweging is. Niet wetende dat dit zo snel werkelijk een probleem zou worden. “Ik hoop dat de rust en vrede in Oekraïne snel terugkeert. De afstand en afhankelijkheid tussen Europa en Rusland zullen we de komende jaren in toenemende mate zien. Dat raakt ons ook lokaal, maar dat is een bijdrage die wij bereid moeten zijn om te leveren”, besluit Noldus.